You are here

Teeltinfo 2 - Gina eerste vruchten!

Glasgroenten
20.02.2019

Terugblik

De eerste zetting zit eraan en groeit lekker door. En met het licht van de afgelopen week is ook het tweede zetsel  goed bezig.

Zoals in de grafiek te zien is, hebben we te maken gehad met minder instraling in de afgelopen periode in vergelijking met voorgaande jaren. Daardoor is het eerste zetsel er vaak een week later aangekomen in vergelijking met vorig jaar.

Het teeltseizoen 2019 heeft tot nu toe ruim 16% minder joules vergeleken met dezelfde periode in 2018 en 4% minder joules dan het meerjarig gemiddelde.

Instraling feb 2019
Dit zien we overal terug in de gewassen. De zetting is minder regelmatig en we zien gemiddeld iets meer ongelijkheid in de stengels.

Bij Gina werd intussen de eerste zetting gerealiseerd. De bloemen waren krachtig en netjes afgebogen, waardoor de vruchten van een goeie kwaliteit zijn.

Ons advies om terug te dunnen naar een vrucht per stengel is goed opgevolgd, zodat de energievraag niet te hoog is geworden en we sneller een tweede zetting hebben.
De instraling van week 5 en 6 liet het niet toe om de gewenste etmalen te realiseren.

Huidige situatie

Inmiddels zijn de etmaal temperaturen weer omhoog gegaan (zowel DT als NT) om te zware bloemen voor de volgende vruchtzetting te voorkomen. Het is duidelijk zichtbaar dat er bij Gina nog kracht over is met de belasting van het eerste zetsel, waar bij sommige andere rassen de groei flink achteruit is gegaan. De vruchten van Gina vertonen een duidelijk kenmerk, een paarse ring op de kroon van de vrucht (zie foto). Deze verdwijnt vanzelf voordat de vrucht begint te kleuren.

Gina eerste vruchten
Gina eerste vruchten

Volgende periode

In de volgende periode is het belangrijk om tempo te maken (snelheid) door voldoende etmaaltemperatuur aan te houden. Blijf hierbij naar de bloemstand kijken, deze is leidend. Door actief te blijven telen, met minimum buis en niet te hoog oplopende vochtcijfers, zorgen we ook voor sterke cellen in de plant.

Als Gina te krachtig wordt, kan dit best opgevangen worden door de dag te verlengen. Bij structureel te lage etmalen kunnen bloemen te grof worden en daardoor de vorm van de vrucht negatief beïnvloeden.

Na de tweede zetting is het goed om nog enkele dagen rustig aan te doen in temperatuur tot de vruchten 2,5 cm groot zijn. Daarna kan er weer tempo gemaakt worden. Met het licht van de afgelopen week zijn de gewassen volop aan het zetten (of hebben gezet). Houd er rekening mee dat het pas februari is en laat de plant belasting niet te hoog oplopen. Uit ervaring weten we dat de plantbelasting bij Gina bij de 2e zetting mag oplopen tot 20-25 stuks / m2. Vermijd vruchten op de zijscheuten bij het 2e zetsel. Ons advies is ook om op 1 oksel te blijven toppen en eventueel bloemen/vruchten op de zijscheuten te verwijderen.

Indien men overweegt om groen te gaan oogsten, snij de plant dan niet leeg maar laat minimaal 2 vruchten, die energie vragen, aan de plant hangen. Hierdoor voorkomt men dat de plant te sterk wordt en de bloemen te grof.

Scherm

Op dagen met veel uitstraling adviseren wij om met het scherm dicht naar de (voor) nacht te gaan. Hierdoor worden de bloemen/vruchten minder snel te zwaar en zullen de vruchten sneller uitgroeien. Maar voorkom wel dat de (voor) nacht te warm blijft.

> Hebt u vragen of opmerking naar aanleiding van deze teeltinfo? Wij horen het heel graag!