You are here

Teeltinfo 1 - Gina goede start

Glasgroenten
17.01.2019

Graag wensen we jullie van harte een heel gelukkig 2019!

We zijn blij dat jullie voor Gina kozen en willen samen met jullie werken aan een succesvol seizoen! Deze mailing is de eerste Gina-info van een reeks waarin we jullie zo goed mogelijk willen informeren om een optimaal resultaat te behalen.

Actuele situatie

Het plantmateriaal van de Gina zag er mooi uit en gelijk uit dit jaar. Door het donkere weer van de afgelopen periode, zien we over alle rassen heen dat er iets ongelijkheid in de stengels onderling voor kan komen. Haal een blaadje weg die over een andere kop heen hangt, om daar ook voldoende licht op te krijgen. Gina toont zijn karakter door sterke knoppen te geven. Laat de bloemen niet te grof worden, Gina heeft minder moeite met zetten in licht arme omstandigheden.

Syngenta Gina 2019

Zettingsstrategie

Ons advies voor de eerste zetting is om een vrucht aan te houden, het oksel erboven de vrucht te verwijderen en dan de plant zelf te laten reguleren.
Syngenta Gina 2019

Temperatuursregime

Gina wortelt snel en makkelijk in, maar blijft in de eerste fase een schrale plant die makkelijk energie en assimilaten investeert in vruchtzetting en -ontwikkeling.

Dit ras vereist voldoende tempo in de sturing, met een vlak temperatuursregime en niet teveel voornacht. De planten zijn van zichzelf generatief en zetten zeer makkelijk, het is van belang om vooral op bloemstand te sturen en zware bloemen te voorkomen (deze kunnen nl resulteren in knoopvruchten/trage vruchten). Op donkere dagen kan de etmaaltemperatuur 0.5 – 1°C verlaagd worden, maar blijft het advies om geen groter D-N verschil te maken.

Richting de eerste zetting wordt de temperatuur langzaam afgebouwd naar 20.5 °C DT en 18.5 °C ’s NT. Onderweg zien we dat men niet blind op de ingestelde temperaturen moet afgaan maar goed naar de knoppen moet blijven kijken. Het tijdstip waarop de DT wordt gerealiseerd, is zeer belangrijk. Dit heeft voornamelijk invloed op de strekking van internodieen en vruchtsteel.

Op enkele achtereenvolgende donkere dagen wordt de DT best 0.5 °C lager ingesteld, maar blijf focussen op de bloemstand en voorkom te zware bloemen.

Houd deze temperatuur aan tot de vruchten 1-2 cm groot zijn. Daarna kan de etmaaltemperatuur weer met 1 graad verhoogd worden. Blijft men te lang doorgaan met een lage etmaal temperatuur dan kunnen de bloemen van het 2de zetsel te grof worden.

Het moment van zetting is sterk afhankelijk van de zaaidatum, stengelsysteem en plantvolume. De ervaring leert dat een latere zetting de snelheid, het vruchtgewicht en de totaalproductie van GINA positief beïnvloedt!

Zetting

Zorg ervoor dat er per oksel een vrucht aangehouden wordt. Soms kunnen er twee vruchten dicht op elkaar zitten. Dan dient de kleinste vrucht verwijderd te worden.
Verder is het van belang om GINA goed in balans weg te zetten. We adviseren om boven de eerst gezette vrucht een oksel leeg te maken.

Bij een 4-stengelsysteem raden we eveneens aan om een zwakke scheut leeg te maken bij de eerste zetting.

Schermen

Het schermgebruik verdient speciale aandacht:

  • Foliescherm (kan wel het verschil maken voor Gina!):
    • Houd onder een foliescherm een hogere EC aan (min 0.5 °C hoger)
    • Maak een groter verschil tussen DT en NT
    • Hou er rekening mee dat de wortelontwikkeling minder is onder een vast folie
    • Het vochtdeficit moet boven 2,5 gehouden worden. Als dit moeilijk wordt, adviseren we om gaten of kieren te maken in het folie. Dit voorkomt zwakte later in de teel

Al deze maatregelen zorgen ervoor dat je een actief gewas behoudt. Bij warme nachten (6 tot 8 graden) beweegbaar doek open houden.

Rondgangen

We zijn gestart met rondgangen! Aarzel niet om aan te sluiten - neem dan contact op met Peter of Marcel! Hieronder een indruk van de laatste rondgang langs verschillende bedrijven in België:

Syngenta Gina 2019