Risico op dwergvergeling | Syngenta Belgie

You are here

Risico op dwergvergeling

Gerst
21.09.2016

Ook dit jaar moeten we een verhoogde waakzaamheid hebben voor bladluizen. De bladluisproblemen van de vorige winter, met slechte opbrengsten als gevolg, liggen nog vers in het geheugen.

Bij tellingen worden bladluizen op regelmatige basis teruggevonden. Gezien het afgelopen winter niet gevroren heeft, zijn er zeker een deel van deze luizen virusdragend. Daarom moet je van bij de zaai van de wintergerst opletten voor bladluizen in je gewas.

Niet te vroeg te zaaien is een eerste maatregel tegen bladluizen.

Ook een zaaizaadontsmetting met een insecticide (Argento) geeft een bescherming tegen bladluizen van max. 6 weken.

Afhankelijk van temperatuur en neerslag zullen de graangewassen verder in het najaar nog gecontroleerd en eventueel met een insecticide behandeld moeten worden.

Er zijn ook rassen tolerant voor bladluizen: dit maakt het mogelijk dat je geen insecticide moet spuiten of geen zaaizaad met insecticide moet nemen.

Wij maken hierbij wel de volgende opmerking: deze percelen zijn een broeihaard van bladluizen waardoor de druk later in het seizoen bij de opkomst van de tarwe nog veel groter wordt. Op die moment moet je die percelen bekijken zoals een naburig perceel maïs dat als een continue infectiebron voor bladluizen dienst doet.

Bekijk hier de eigenschappen van ons product Karate Zeon