You are here

Veredeling sleutel om verspilling te verminderen

Algemeen
15.01.2019
Fruit Logistica 2019

We breed genetics to grow your business at every step of the food chain

De Syngenta-stand op Fruit Logistica neemt de bezoeker mee op een reis om te laten zien hoe het zaadbedrijf erin slaagt spannende en vernieuwende genetica te kweken teneinde bedrijven in elke schakel van de voedselketen te helpen floreren.

Eén van de innovaties die worden getoond, is de vitrine van Syngenta met daarin rassen groentezaden die speciaal zijn geselecteerd om te helpen bij het verminderen van afval in de gehele voedselketen. Meer informatie vindt u in hal 1.2 D-16.

Genetica staat aan het begin van de hele voedsel ervaring. Belangrijk te weten is dat het ook de sleutel bevat tot het verminderen van afval in elke schakel van de voedselketen, volgens de leider van Syngenta's Waardeketenpartnerschap, Jérémie Chabanis.

Tijdens Fruit Logistica 2019 (6-8 februari in Berlijn), zal de heer Chabanis duidelijk maken hoe nieuwe rassen speciaal worden geselecteerd en ontwikkeld met kenmerken die afval kunnen verminderen en de efficiëntie kunnen verbeteren - in het veld, tijdens de verwerking, het transport en de detailhandel, alsook voor de eindgebruikers.

"Vermindering van de hoeveelheid afval en de daarmee samenhangende financiële en milieukosten is van doorslaggevend belang voor de voedselketen", vertelt hij. "Syngenta's prioriteiten bij het kweken van groenterassen leggen nu een grote nadruk op eigenschappen die leiden tot minder afval en een betere duurzaamheid in de voedselketen."

De heer Chabanis haalt aan dat een nieuw Syngenta-ras van zuiver witte bloemkool, uit de Destinica™-productlijn van het bedrijf, voor de eerste keer 100% verhandelbare kroppen van het gewas geproduceerd heeft tijdens veldtesten in het Verenigd Koninkrijk in 2018. Ter vergelijking, de huidige commerciële rassen hebben doorgaans een rendement van 60% tot 65%. Deze varianten zullen in 2019/20 op de markt komen, voegt hij eraan toe.

"Een hoge opbrengst van producten met een verhandelbare kwaliteit zorgt voor aanzienlijk minder afval in het veld en leidt ertoe dat alle productiemiddelen - met inbegrip van land, water, kunstmest en arbeid - efficiënter en duurzamer gebruikt worden."

Bovendien heeft ras-genetica ook een enorme invloed op de hoeveelheid afval die ontstaat nadat de gewassen het veld verlaten, geeft de heer Chabanis aan.

"De innovatieve Easy-Broq™ broccolirassen met lange stam, zoals Monflor, zijn ontwikkeld om het knippen van blaadjes en stengels in de verwerkende fabriek te verminderen, hetgeen resulteert in een uitzonderlijke hoge opbrengst om in te vriezen of voor babyvoeding te gebruiken en een minimalisering van de hoeveelheid afval", zo meldt hij.

De mogelijkheid om afval te verminderen zonder de kwaliteit te verwonden heeft voor Syngenta ook geleid tot het kweken van een Ultra Firm watermeloen met vruchtvlees die de wereldmarkt voor dit product heeft getransformeerd. Ontwikkeling van innovatieve rassen met een talent voor beter vruchtvlees en een langere houdbaarheid betekent dat ze veilig kunnen worden vervoerd en vervolgens efficiënter kunnen worden verwerkt met vrijwel geen verdroging en een beduidend hoger verwerkingspercentage.

"Dit heeft watermeloentelers toegang gegeven tot nieuwe versmarkten en heeft ervoor gezorgd dat verwerkers en detailhandelaars nu gedurende het hele jaar bevoorraad kunnen worden", vertelt de heer Chabanis enthousiast. "Consumenten krijgen een gezond en gemakkelijk product met veel smaak, gekoppeld aan een langere houdbaarheid waardoor de hoeveelheid afval thuis nog verder wordt verminderd."

Tijdens Fruit Logistica vatte de heer Chabanis Syngenta's baanbrekende ontdekking en ontwikkeling van de enorm succesvolle mini-pruimtomatenmarkt in Europa samen, die nu goed is voor meer dan 50% van de schapruimte voor de sector en 15% groei opleverde door de hoge mate van gevarieerde consumptie.

Mini-pruimtomaten kunnen worden geproduceerd en afgezet met veel minder afval in vergelijking tot conventionele types, zo meldt hij. "Syngenta's wereldwijd opererende intermediairs op het gebied van het kweken van groente determineerden deze typologie eerst in Azië en ontwikkelden vervolgens de premium rassen, met betrouwbaarder opbrengsten en lagere productiekosten.

Mini-pruimtomaten hebben een betere houdbaarheid, alsmede een betere smaak, uniformiteit en een constante kwaliteit. Het belangrijkste voordeel is dat ze veel compacter zijn, wat ervoor zorgt dat ze efficiënter en rendabeler getransporteerd kunnen worden - en in perfecte conditie aankomen."

In het algemeen schat de heer Chabanis dat de hoeveelheid verspilling in de toeleveringsketen van tomaten, van teler tot aan de eindconsument, met maar liefst 25% kan worden verminderd door rassen van mini-pruimtomaten in vergelijking tot conventionele rassen.

Arend Schot, die verantwoordelijk is voor de groentezaadactiviteiten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, onderstreept Syngenta's positie als architect van producten die de voedselketenervaring van teler tot consument verbeteren.

"Hoewel we ons sterk richten op het terugdringen van afval in de voedselketen en op de prestaties bij de teler, is het voor ons de uitdaging dat we tegelijkertijd de beleving van de consumenten willen verbeteren, zoals smaak, uiterlijk en innovatie.

Wij hebben nu zaadkweekteams de toegewijd zijn aan het ontwerpen en leveren van opwindende producten met voordelen voor de gehele voedselwaardeketen", voegt hij eraan toe.

"Het efficiënter gebruiken van grondstoffen, het verminderen van afval en het samenwerken met de sector om de levering van hoogwaardige, betaalbare producten te verzekeren, vormen de kern van het Syngenta Good Growth Plan voor een duurzame voedingsindustrie.

Bezoek de Syngenta Fruit Logistica-kraam in hal 1.2 D-16 om samen met Jérémie Chabanis en Arend Schot de toekomst van genetica te bekijken ten behoeve van een duurzamere groentesector.