Topper gezocht!

Beste Gewasbeschermer 2017

De wedstrijd ‘Beste Gewasbeschermer 2017, wie teelt de schoonste fritesaardappel en zetmeelaardappel’ is een mooie manier voor de gangbare teler om te laten zien dat hij werkt aan een veilig voedselpakket, maar dat hij ook zorg draagt voor het milieu door het kiezen van de juiste teeltmaatregelen met een zo laag mogelijke milieubelasting. Ook dit jaar gaan we op zoek naar die telers. De opzet van editie 2017 is gelijk aan die van vorig jaar, maar we zoeken nu óók de akkerbouwer met de schoonste zetmeelaardappelen. Met ‘schoon’ bedoelen we dat we op zoek gaan naar de minste milieubelasting per kilo geoogste aardappel.

Minder is beter

Aardappelen behoren tot de groep meest intensief behandelde gewassen in de akkerbouw. De chemische gewasbescherming staat echter onder maatschappelijke druk. Minder is dus beter. Wat we laten zien is hoezeer telers zich inspannen voor vermindering, en hoezeer een intensieve teelt met hoge productie per hectare daaraan kan bijdragen.

Twee categorieën

We kiezen voor twee categorieën: schoonste fritesaardappel en schoonste zetmeelaardappel. Telers die zetmeelrassen telen voor de vlokkenindustrie kunnen meedingen in de categorie ‘schoonste’ zetmeelaardappel. Telers die zowel frites- als zetmeelaardappelen telen, kunnen in beide categorieën meedingen. Biologische aardappeltelers passen niet in het concept, omdat zij geen chemische middelen toepassen. De winnaars worden 12 december bekendgemaakt op het akkerbouwcongres Grond om te boeren op 12 december.

De inschrijving is geopend, ga hiervoor naar www.boerderij.nl/beste-gewasbeschermer. Ook mag je iemand voordragen. De wedstrijd geldt voor alle fritesaardappel-, vlokken en zetmeelaardappeltelers in Nederland en in Vlaanderen.

Meld je aan voor 15 augustus!

Mooie prijzen

  • Een aardappelgerelateerde buitenlandse studiereis voor twee personen en
  • Uitgebreid Dacom-teeltregistratiepakket ter waarde van € 850 met toegang tot teeltregistratie, weersverwachting, weerdata en ziektemanagement.
  • Syngenta stelt een Heliosec (opvangbak voor tankresten) beschikbaar ter waarde van € 5.000.
  • Beide finalisten ontvangen een uniek emaillen gevelbord ‘Winnaar Beste Gewasbeschermer 2017’.

Voor uitgebreidere informatie over de wedstrijd kijk je hier.