You are here

Veld- en rassenupdate winterbloemkool

Koolgewassen
10.05.2016

Uitdagend teeltseizoen 2015/2016
Het afgelopen winterbloemkoolseizoen heeft aan het begin grote problemen gekend. Aan het begin van het oogstseizoen hebben de hoge temperaturen in november en december gezorgd dat er geen nieuw bladaanleg plaats vond en dat de bloeiinductie te vroeg voorkwam. Dit resulteerde in bloemkoolplanten met weinig bladontwikkeling en een slechte tot matige koolkwaliteit. Pas in de tweede helft van het oogstseizoen waren de planten genoeg gegroeid en de kwaliteit van de kool voldoende tot goed.

Ook de forse aantasting van Mycosphearella heeft een nadelige invloed gehad op de ontwikkeling van het gewas en daardoor ook indirect op de koolkwaliteit. Het blijft raadzaam om tijdens de herfstperiode deze gewassen twee à drie maal preventief te behandelen met Ortiva Top®. Door het toch behoorlijk koude voorjaar kwam de oogst in de tweede helft van het seizoen langzaam op gang. Maar doordat andere Europese landen geen bloemkool meer konden leveren, resulteerde dit in goede uitbetaalprijzen.

Ortiva Top

Op naar meer oogstzekerheid komend seizoen
De winterbloemkoolrassen hebben in het algemeen redelijk goed gepresteerd en konden grotendeels met een voldoende kwaliteit geoogst worden. Opvallend is dat onze winterbloemkoolrassen een uitstekende oogstzekerheid hebben bewezen te bieden.
Sterk van deze resultaten adviseren wij u graag voor het teeltseizoen 2016/2017 onderstaande rassen! Met deze top-rassen is, onder normale winteromstandigheden, een oogstplanning met winterbloemkool mogelijk vanaf eind maart tot begin mei.

MARCASTLE
Hybride winterbloemkool (cms) met een sterk groeikrachtig gewas, een redelijke zelfdekkendheid en een goede koolkwaliteit. MARCASTLE heeft een groeiduur van 245 tot 255 groeidagen vanaf het uitplanten en wordt normaal geoogst begin april.
> Van MARCASTLE is er voldoende precisiezaad beschikbaar!

CFL6810
Hybride winterbloemkool (cms) met een fors groeikrachtig gewas, een opgerichte bladstand en een redelijke zelfdekkendheid. Dit ras toont een zeer gezond gewas en levert een goede koolkwaliteit. CFL6810 heeft een groeiduur van 250 tot 260 dagen vanaf het uitplanten en wordt aanbevolen voor de oogst van begin tot half april (dit seizoen kwam dit gelijk met het ras BALAK).
> LET OP! Van CFL6810 is er zeer beperkt proefzaad beschikbaar!
 
MARCHER
Deze betrouwbare hybride heeft een groeikrachtig gewas en een prima herstellingsvermogen, een op-gerichte bladstand en een zeer goede zelfdekkenheid. De kool is kwalitief zeer goed, vast en wit. MARCHER heeft een groeiduur van 255 tot 265 dagen vanaf het uitplanten. In het verleden heeft dit ras heeft bewezen een zeer constante en degelijke kwaliteit te leveren. Aanbevolen voor de oogst in de tweede helft van april.
> Van MARCHER is er voldoende precisiezaad beschikbaar!

Winterbloemkool Marcher

CFL6811
Hybride winterbloemkool (cms) met een sterk groeikrachtig gewas, een goede zelfdekkendheid en koolkwaliteit. CFL6811 heeft een groeiduur van 260 tot 270 dagen en valt in oogsttijd tussen MARCHER en APRISTA.
> LET OP! Van CFL6811 is er zeer beperkt proefzaad beschikbaar!

APRISTA (SGC6805)
Hybride winterbloemkool (cms) met een zeer sterk groeikrachtig gewas en een prima zelfdekkendheid. Zijn perfecte koolkwaliteit, gecombineerd met de vastheid van de kool, maken dit ras tot een welkome aanvulling in het winterbloemkool-assortiment. APRISTA heeft een groeiduur van 265 tot 275 dagen en valt in oogsttijd tussen MARCHER en MAYFAIR.
> Van APRISTA is er voldoende precisiezaad beschikbaar!

MAYFAIR
Dit ras heeft in de afgelopen jaren bewezen een van de beste "oogstzekere" winterbloemkoolhybride te zijn. Het heeft een goed ontwikkeld gewas heeft en produceert zware, vaste, witte kolen, ook bij warme weersomstandigheden in het voorjaar. MAYFAIR is sterk tegen de vorst en zeer zelfdekkend. De groeiduur bedraagt 275 tot 285 dagen vanaf het uitplanten. Aanbevolen voor de oogst eind april - begin mei.
> Van MAYFAIR is er voldoende precisiezaad beschikbaar!

Winterbloemkool Mayfair

We wensen u een succesvolle bloemkoolteelt toe!
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze gedreven expert: Celine Denys, +32 (0)478 530 451

> Bekijk hier alle bloemkoolrassen van ons assortiment!