You are here

Voor mij mag Ebrando tot het hoofdras uitgroeien

Glasgroenten
Syngenta Ebrando

Met zijn 12 ha serres in Sint-Gillis-Waas en bijkomend nog een kleiner bedrijf in Moerzeke is Dirk Willaert een van de grootste tomatentelers van de provincie Oost-Vlaanderen. ‘[email protected]’ staat er op het naambordje aan de poort van zijn bedrijf.

Dirk Willaert werkt al sinds 1987 tussen de tomaten. Zijn vader was ook tuinbouwer, zij het op beperkte schaal. “We zijn begonnen met amper 5000 m². In 1990 zijn we uitgebreid naar 8000 m² en sinds 2002 hebben we 2 ha in Moerzeke”, stelt Dirk bij wijze van inleiding. Sinds een jaar heeft Dirk iemand in dienst die het bedrijf in Sint-Gillis-Waas beheert. In het totaal werken er tijdens het seizoen een dertigtal mensen. In zijn bedrijf in Moerzeke kweekt Dirk al drie jaar met grote tevredenheid Ebrando.. “Het is kwalitatief een zeer goed ras waarvan de vruchten voldoende vast zitten aan de plant. Ebrando geeft een ruimere sortering (minder +70, meer +57 en +82) wat ik als een groot voordeel ervaar. De prijs van +82 en +57 is gemiddeld hoger dan die van de +70 waardoor de middenprijs van Ebrando hoger is dan die van de andere rassen binnen het Prince segment. De plant is vrij kort en dus ideaal in mijn oudere, lagere kas.  Dit is één van de factoren die ervoor zorgen dat Ebrando arbeidsvriendelijk is. Al die voordelen gaan dan ook nog eens gepaard met een goeie productie. Ebrando zou wat mij betreft, binnen het segment, gerust tot het hoofdras mogen uitgroeien.”

Wat de toekomst betreft, kijkt Dirk alvast uit naar de resultaten van het nieuwe ras TCC14533 binnen dat zelfde segment van de standaardtomaten.

Ik hoorde al enkele mensen lovende commentaren geven over tomaat TCC14533.

En als het over tomaten eten gaat, heeft Dirk dan een voorkeur? “Wel”, lacht hij enigszins schuchter. “Je gaat mij zelden betrappen op het eten van een tomaat uit het vuistje. Maar gerechten met tomaten erin verwerkt, vind ik niet te versmaden. En als ik dan toch een persoonlijke voorkeur moet uitspreken voor een tomaat om te snoepen, geef mij dan maar een pruimtomaat."