You are here

Een volle serre Ebrando is minder arbeidsintensief

Glasgroenten
Syngenta Ebrando

Het bedrijf van Dirk Lauwers zit verscholen achter een woonhuis in een druk bebouwde straat even buiten het centrum van de gemeente Putte. Dirk nam het bedrijf over van zijn vader en zijn oom.

“Ooit begonnen die als tomaten- en slakwekers in Aartselaar om halfweg de jaren 60 in Putte terecht te komen. “begint Dirk zijn betoog. Het bedrijf breidde langzaam uit tot een serre van 17.000 m². “Destijds waren we bij de grootsten in de streek, nu zijn we met die oppervlakte bijna de kleinste. Zoals wel meer kinderen van wie de ouders tuinbouwers waren, ging ik vanaf mijn veertiende op leercontract werken bij mijn vader.” Ondertussen zit Dirk al 43 jaar in het vak en is hij een van de meest ervaren tomatenkwekers. Hij zag de sector en de tomatenrassen door de jaren heen evolueren. Hij ondervond hoe vooral de consumenten de telers in een bepaalde richting duwden. “De tomaten moeten steeds mooier, ronder en glanzender zijn. 40 jaar geleden was er nog geen sprake van trossen of van kerstomaten.” Ook nu nog worden er tal van proeven gedaan.

Dirk kweekt alles bij mekaar 14 verschillende rassen. Zijn hoofdteelt is de ‘Arawak’ Coeur de Boeuf en in het standaardsegment de ‘Ebrando’. De rest zijn proefrassen waarbij de ‘533’ de belangrijkste is.” Dirk Lauwers koos voor Ebrando na de goeie resultaten van enkele proeven die in zijn serre gedaan werden met het ras. Hij ziet heel wat voordelen in de Ebrando.

Het is een hele sterke groeier. Hij blijft heel lang recht. Dat betekent ook dat hij minder arbeidsintensief is. Stel dat ik in mijn serre enkel Ebrando zou kweken, dan kon ik met vijf personeelsleden minder werken. Het is een open en generatief gewas met constante bloem- en vruchtontwikkeling. De Ebrandotomaat glanst goed, heeft een mooie donkerrode kleur en is heel sterk tegen prikschade. Hij is bovendien vroeg en hoog productief.

Van de 17.000 m² serre is er ook 1000 m² voorbehouden voor het nieuwe ras dat bekend staat als ‘TCC14533’ en intussen de naam “Ezanzo” heeft gekregen. De eerste ervaringen van Dirk zijn positief. “Het is een iets opener gewas. Volgens mijn eerste bevindingen kan het ook goed samen worden gekweekt met mijn hoofdras Arawak. Het ras kan nog beter tegen de diepe voornachten in de start van de teelt waardoor de vruchtvorm vanaf de eerste tomaat perfect is.  Ja, om kort te zijn, TCC14533 is voor mij een ras dat zeker verder moet opgevolgd worden.”

Het valt op dat Dirk Lauwers enkel met Syngenta rassen werkt. “Eigenlijk is dat niet altijd zo geweest”, zegt hij. “Maar het is zo dat die rassen mij momenteel het beste liggen. Verder vind ik ook de relatie met de adviseurs van Syngenta heel erg belangrijk.” Dirk mag dan wel alles weten over het kweken van tomaten, eten doet hij ze liever niet. “Tenzij er saus of soep van gemaakt is”, besluit hij.