You are here

Syngenta - Peer

Syngenta biedt sterke middelen voor een schone fruitteelt.

Gewasbescherming

Perenteelt
De Belgische fruitproductie is vooral gekenmerkt door zijn vooruitstrevende teelttechnieken en zijn hoge kwaliteitsnormen.
In België is de fruiteelt vooral aanwezig in Vlaanderen (90% van de totale oppervlakte), méér bepaald in het Zuiden van de Provincie Limburg, in de streek van Sint-Truiden. De meest belangrijke geteelde fruitsoorten zijn appelen, peren en aardbeien. Kersen, pruimen, rode bessen, frambozen maken daar ook deel van uit, en in beperkte mate, druiven.

De totale geteelde oppervlakte schommelt rond de 20.000 ha. Het grootste gedeelte wordt in openlucht geteeld, enkel een 100tal ha (aardbeien en druiven) worden onder bescherming geteeld (onder glas of onder plastiek tunnels).

In 20 jaar tijd, is de structuur van de fruitondernemingen gewijzigd, ze zijn overgegaan tot een exploitatie die klassieke landbouw met fruitproductie combineren.

Er zijn 3 mogelijkheden om het fruit te commercialiseren :

De veilingen zijn goed ontwikkeld, en zorgen voor de verkoop in België maar ook voor de export;
De verwerkende industrie;
De directe verkoop.

Rassen
De Conference beheerst de Belgische productie, gevolgd door de Doyenné du Comice en de Durondeau. De perenproductie is vooral te vinden in Noord-Europa, daar er, in tegenstelling met Zuid-Europa, veel minder problemen zijn met "het bacteriëvuur" De totale oppervlakte is de laatste 20 jaar gestegen. De verkoopprijs van de peren ligt ook hoger dan voor de appelen.