You are here

Phytophthora

Praktijkadvies voor phytophthora in consumptieaardappelen

Phytophthora is de bekendste en beruchtste aardappelziekte. Een probleem van alle aardappeltelers. Binnen enkele dagen kan deze gevaarlijke schimmelziekte zich in een aardappelveld fors uitbreiden. Bovendien kunnen de sporen via de grond de knollen aantasten. 

Het gevolg? Verlies van opbrengst en kwaliteit. De laatste jaren is de Phytophthora schimmel agressiever geworden. Hierdoor kan de schimmel zich sneller én bij hogere en lagere temperaturen ontwikkelen. 

Ter voorkoming van Phytophthora heeft Syngenta een breed pakket aan middelen: Revus,  Pergovi Flex, Regulance Flex  en de producten Carial Star en Amphore Plus tegen Phytophthora én Alternaria. 

 

Wat is de basis van Phytophthora bestrijding? 
In twee woorden: aantasting voorkomen. 
Dit betekent opruimen van afvalhopen en bestrijden van aardappelopslag..
Voor verschillende omstandigheden en in verschillende fasen van de teelt zijn er diverse mogelijkheden om Phytophthora tegen te gaan. In de meest kritieke fase van snelle loofgroei beschermt Revus het bestaande en nieuwe loof lang en effectief  door verdeling in de waslaag. Ook is Revus snel regenvast (binnen 1 uur).
In de periode van snelle loofgroei, is Regulance Flex of Pergovi Flex het aangewezen middel om Phytophthora te voorkomen. Deze middelen zijn net als Revus zeer sterk en regenvast. Doordat Regulance Flex en Pergovi Flex cymoxanil bevatten, hebben zij naast de preventieve werking ook een sterke curatieve werking.  
Carial Star of Amphore Plus  zet u in als naast Phytophthora ook Alternaria een rol speelt. Ook Alternaria dient voor het beste resultaat preventief te worden aangepakt. Als in de periode van een vol gewas rond de bloei ook een bescherming tegen Alternaria gewenst is, kies dan voor Carial Star of Amphore Plus. 
 
Hoe in de praktijk?
 
Revus heeft een lange preventieve duurwerking en een korte curatieve werking. Het middel groeit met het gewas mee en is zeer regenvast. Revus heeft een maximaal aantal bespuitingen van 6 per seizoen. Advies is om in de snelle loofgroei- fase min. 3 behandelingen REVUS na elkaar te plaatsen.
 
Regulance Flex en Pergovi Flex  mogen per seizoen maximaal 6 keer worden ingezet. Deze middelen worden aanbevolen als de druk algemeen zwaar wordt of als u uit het schema loopt. 
 De dosering van Regulance Flex of Pergovi Flex  is 0,5 – 0,6 kg/ha. Onder normale omstandigheden gebruikt u de laagste dosering. Bij een zware druk of bij uit schema lopen, dus als curativiteit nodig is, kiest u de meest robuuste dosering: 0,6 kg/ha. 
 
Pergovi Flex en Regulance Flex zijn super snel regenvast. Als in praktijk na een  uur regen valt, hoeft een bespuiting niet meteen opnieuw te worden uitgevoerd. Pergovi Flex en Regulance Flex zijn dus echt gemaakt voor een maximale zekerheid, waardoor u makkelijker aan uw wekelijkse spuitschema vast kunt houden;
 
Carial Star en Amphore Plus zijn de aangewezen middelen om met één product in één bespuiting zowel Phytophthora als Alternaria te voorkomen. Zet Carial Star of Amphore Plus 3 maal in in een dosering van 0,6 l/ha in de periode kort vóór bloei tot kort na bloei. Daarna gaat u verder met andere Phytophthora middelen en combineert u deze met Amistar voor een goede werking tegen een late Alternaria aantasting.
 
Als u  gebruik maakt van Revus, Amphore Plus, Carial Star, Pergovi Flex, Regulance Flex, mag u in totaal deze middelen samen niet meer dan 6 keer per seizoen inzetten.

Waarom Revus?

 • Langdurige preventieve bescherming van het blad en de stengel
 • Zeer snel regenvast (binnen 1 uur)
 • Beschermt de nieuwe groei als geen ander
 • Kort én krachtig curatief
 • Vloeibaar

Waarom Pergovi Flex of Regulance Flex?   

 • Langdurige preventieve bescherming   
 • Curatieve werking onder lastige omstandigheden
 • Flexibele dosering afhankelijk van de situatie
 • Super snel regenvast
 • U kunt onder kritische omstandigheden gemakkelijker aan uw wekelijkse spuitschema vasthouden
 • Speciale Pepite WG formulering die niet stuift, gemakkelijk uit te gieten is.

           Het product lost  zeer snel op.

 Waarom Carial Star of Amphore Plus?

 • Voorkomt Phytophthora en Alternaria  Werkt zowel tegen Alternaria solani als Alternaria alternata 
 • Zeer snel regenvast 
 • Vloeibaar met extra gebruikgemak: 2 middelen in 1